18 éve szenvedett végzetes balesetet Bubik István

Megosztás

Bubik István Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész 2004-ben ezen a napon, november 28-án hunyt el autóbalesetben Szolnokról hazafelé tartva.

Vasárnap volt. Ködös, csúszós, téli reggel. Egy szolnoki premiert ment megnézni, régi barátja, Funtek Frigyes hívta meg Szolnokra, aztán ott maradt a barátokkal. Beszélgettek, iszogattak, talán még dobolt is nekik. Hajnalban pedig ment vissza a Tisza Szállóba. Ezekkel a gondolatokkal emlékszik Bubik Istvánra az Újságmúzeum.

“Már bent járt a recepciónál, amikor azt mondta, még kivesz valamit a kocsiból. Akkor látták élve utoljára. Ha akkor felmegy a szobájába és délig alszik, ma 64 éves lenne, felnőtt gyerekekkel, talán boldogan. De ez sem biztos, mert nála sosem lehetett tudni, mit hoz a holnap. És azt sem, hány ember lakik Bubik Istvánban. Harcos volt, nagy küzdő, igazi forradalmár alkat, szókimondó és gondolkodó, a színpadon pedig mérhetetlenül alázatos. Ugyanakkor sokszor bohém, meggondolatlan, mint azon a téli vasárnap hajnalon.” – olvasható a személyes hangvételű újságcikkben, amely így folytatódik:

“Beült a 38 éves Volkswagen Bogárba, amely az első autója volt, s egyben az utolsó is. És elindult Budapest felé a 4-es úton. Csak utóbb derült ki, éjszaka sokat ivott, akkor sem volt még józan, ráadásul a biztonsági övét sem kapcsolta be, a kocsin pedig nyári gumik voltak. Mégis útnak indult…”

A színész halálára, szinte mindenki emlékszik: decemberben Cegléd és Ceglédbercel között, hajnali órákban karambolozott és a helyszínen meghalt.

Bubik István 1958. május 19-én született Ceglédbercelen. A Színház– és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzeti Színház társulatában kezdte pályafutását, majd 1993-ban (rövid londoni kitérő után) a Művész (későbbi Thália) Színházhoz szegődött. 1998-tól az Új Színház társulatának tagja. Munkásságát Jászai Mari díjjal ismerték el, emellett megkapta a Rajz János-díjat, a Farkas-Ratkó-díjat, a Magyar Művészetért járó díjat is, 2000-ben pedig az Érdemes Művész kitüntetést.

Művésztársai a színész emlékére létrehozták a Bubik István-díjat, mely a Magyar Művészetért díjrendszer önálló értékű díja. A kuratórium elnöke Kubik Anna. Az elismerést évente ítélik oda, 35 évesnél fiatalabb színész vagy rendező érdemelheti ki.

Bubik halálát követően az Új Színház a színészről nevezte el stúdiószínpadát. Emellett Orosházán a művelődési ház kamaraterme és Budapesten a Csili Művelődési Központ színházterme is az ő nevét viseli.

Kapcsolódó cikkek